Intersekse dag
Intersekse Dag – jaarlijks op 26 oktober – heeft tot doel de geheimhouding, schaamte en discriminatie van intersekse personen tegen te gaan. 1 op de 90 mensen heeft een vorm van intersekse. Voor leraren en docenten is het daarom belangrijk te weten wat intersekse is en wat deze leerlingen nodig hebben om zich veilig te voelen op school.
Wat is intersekse?
Een intersekse persoon is iemand die zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamskarakteristieken heeft en die niet in één van de twee hokjes (man of vrouw) valt in te delen. Als intersekse persoon word je geboren. Je bent het en hebt er niet voor gekozen. Intersekse condities zijn er in veel verschillende varianten. Zo zijn er bijvoorbeeld meisjes die worden geboren met één eierstok en één zaadbal, of jongetjes die een vagina hebben. Intersekse is geen aandoening of ziekte is, maar juist een unieke conditie. (Bron: Jaarkalender.nl)
Intersekse Dag wordt gevierd op 26 oktober. Op die datum kwamen in Boston, de Verenigde Staten talloze mensen met intersekse conditie samen voor een nooit eerder vertoonde publieke demonstratie. (Bron: Jaarkalender.nl)
Waarom deze dag?
Intersekse Dag staat in het teken van gelijkheid, gelijkwaardigheid en het recht om te zijn wie je bent. Een dag die is bedoeld om respect en begrip voor intersekse personen te vergroten.
Naar schatting heeft 1 op de 90 mensen een vorm van intersekse. Dat betekent dat er ongeveer 190.000 Nederlanders zijn met een vorm van intersekse. (Bron: Seksediversiteit.nl)
Onbegrip
Eeuwenlang is er onbegrip geweest voor intersekse personen. Ook voor docenten is het belangrijk te weten wat intersekse is zodat intersekse leerlingen beter begrepen en ondersteund kunnen worden en ze zich veiliger voelen op school. Ook ben je beter in staat leerlingen uitleg te geven over intersekse.
Tips voor onderwijsprofessionals
- Lees het artikel: ‘Schandalig dat wij als intersekse mensen moeten uitleggen dat we bestaan’ (OneWorld)
- Bekijk de 10 vragen en antwoorden over intersekse (Seksediversiteit.nl)
- Bekijk de documentaire Kiezen, snijden, zwijgen (NPO.nl)
- Wil je in de klas aan de slag met het onderwerp? Bekijk de lestips hieronder.