Datum
Onderwijssector PO, VO, MBO
Thema discriminatie, Pesten, Transgender
Doelgroep leraar

In de Transgender Awareness Week (13-19 november) wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de problemen waar transgender mensen tegen aanlopen in de samenleving. Zoals geweld en discriminatie. Ook op school krijgen transgender leerlingen hiermee te maken. Bewustwording van problemen waar transgender leerlingen mee kampen, is een eerste stap in de richting van het zorgdragen voor een schoolcultuur waar ook transgender leerlingen zich veilig voelen.

Transgender leerling vaker gepest

Uit onderzoek naar de toenemende vijandigheid tegen lhbti+ groepen blijkt dat met name (online) haat jegens transgenderpersonen groot is en de afgelopen jaren sterk is toegenomen. (Bron: Groene Amsterdammer en Data School). Transgender jongeren worden vergeleken met cisgender leeftijdsgenoten veel vaker gepest (Van Beusekom & Kuyper, 2018).

Aandacht voor veiligheid transgender leerlingen

Vanwege de kwetsbaarheid en de onveiligheid van deze groep is het belangrijk om hier op school extra aandacht aan te besteden om de veiligheid van lhbti+ leerlingen te vergroten. Naast bewustwording van de problematiek van transgender leerlingen is het vergroten van kennis zinvol. Dit helpt leraren en docenten om leerlingen adequaat te ondersteunen en veilige gesprekken over het onderwerp te voeren in de klas. Ook het nemen van zorg- en beleidsmaatregelen die de veiligheid van transgender leerlingen waarborgen zijn van belang. Patiënten Belangenorganisatie Transvisie heeft daarvoor een Modelzorgprotocol ontwikkeld voor scholen in het basis- en middelbaar onderwijs.

Door de ogen van een transgender persoon

Om de ervaring van transgender personen invoelbaar te maken, heeft Transgender Netwerk Nederland (TNN) samen met het GSA-netwerk, COC Nederland en de Transketeers een Virtual-Realitybeleving gemaakt. De VR-film neemt je in 7 minuten mee in het perspectief en de belevingswereld van een trans meisje of een trans jongen. Onder andere hoe het is op school. De VR-beleving is geschikt voor onderwijsprofessionals als hulpmiddel om zich beter te verplaatsen in transgender jongeren en zo de ondersteuning te verbeteren. Meer informatie vind je op de website van TNN: VR Experience – Transgender Netwerk

Informatie voor onderwijsprofessionals

po/vo/mboverdiepingtransgender

Zo zorg je voor een veilige school voor transgender leerlingen

Heb je een leerling in de klas waarvan je weet dat deze transgender is? Of gaat het gesprek in de klas of het team over gender en transgender? Dit artikel geeft  informatie over hoe je zorgt voor een veilige sfeer.

po/vo/mboverdiepingtransgender

Tips om veilig te praten over transgender in de klas

Heb je een leerling in de klas waarvan je weet dat deze transgender is? Of gaat het gesprek over gender en transgender? Deze tips helpen om het veilig te houden in de klas.

po/vo/mbotransgender

Genderincongruentie en onderwijs

Bekijk bij welke organisaties scholen terecht kunnen met vragen over leerlingen met genderincongruentie. Voor advies, informatie, voorlichting, zorgprotocollen, ondersteuning en scholing.

popodcasttransgender

(Trans)gender in het primair onderwijs

Deze aflevering uit de podcastserie Genderwijs gaat over transgender zijn in het primair onderwijs. Aan het woord is een moeder over haar transgender kind en de zoektocht binnen het onderwijs.

po/vo/mbolhbti+cijfers

Feiten & Cijfers over lhbti+

In deze handreiking van Movisie staat alle feiten en cijfers over lhbti+ in Nederland op een rij. Voor leerkrachten bruikbaar om de eigen kennis te vergroten en als bron voor het lesgeven over het onderwerp.

vo/mboe-learningzelfmoordpreventie

Weet jij hoe het echt gaat met je leerlingen?

De e-learning ‘Weet jij hoe het echt gaat met je leerlingen’ maakt je sensitiever over de onzekerheden van vo- en mbo-leerlingen op het gebied van genderidentiteit en seksuele oriëntatie. Gratis te volgen via de Movisie Academie.

volesmateriaallhbti+ voorlichting

Gender in de Blender

Gender in de Blender is een Vlaamse methode om in het voortgezet onderwijs voorlichting te geven over genderdiversiteit, seksediversiteit en trans mensen.

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.