Het is 'hen', meneer!
Fotostrip en tips over inclusief taalgebruik
Verschillende voornaamwoorden
De fotostrips van Gendi gaan over die soms lastige en onverwachte situaties in het werken aan gender- en seksuele diversiteit in de klas. Zoals deze over het gebruik van verschillende voornaamwoorden van leerlingen. Hoe ga jij daarmee om?
Inclusief taalgebruik is belangrijk
Inclusief taalgebruik is ontzettend belangrijk; iemand voelt zich gezien. Zeker voor een lhbti+ leerling op het voortgezet onderwijs van grote waarde. Onderzoek wijst keer op keer uit dat ze twee keer zo vaak worden gepest als heteroleerlingen. Een lhbti+ leerling aanspreken met het juiste voornaamwoord, doet niet alleen de leerling goed, maar ook de rest van de klas. Je zorgt voor een sociaal veilige sfeer doordat je laat zien dat je de leerling serieus neemt, dat die er helemaal mag zijn!
Het is een kleine moeite, maar een groot gebaar
Denk ook eens aan het aanspreken van de klas met ‘beste leerlingen’, of ‘goedemorgen allemaal’, zo voelt iedereen zich aangesproken. Weet je niet precies hoe je de leerling moet aanspreken, vraag het dan gewoon. Soms kan dat gewoon in aanwezigheid van alle leerlingen, soms is het fijn om dit juist vlak voor of na de les een-op-een te doen. En…fouten maken mag!
“Wanneer er opgeroepen wordt om genderinclusieve aanspreekvormen te gebruiken, lijkt het soms alsof mensen zich in hun bestaan bedreigd voelen. Alsof het gebruik van ‘beste reizigers’ of ‘lieve mensen’ hen van hun identiteit berooft, in plaats van simpelweg de veelzijdigheid aan identiteit een plek geeft” (Bron: Mounir Samuel in Je mag ook niks meer zeggen – Een nieuwe taal voor een nieuwe tijd, Nwe Amsterdam, 2023)
Fotostrips
De fotostrips van Gendi gaan over die soms lastige en onverwachte situaties in het werken aan gender- en seksuele diversiteit in de klas. Om even over na te denken. Met een lach.