Kinderboekenweek
Kalendermoment over boeken en lezen
Veel scholen en (school)bibliotheken doen mee aan deze feestelijke week over kinderboeken en lezen. Een week waarin elk jaar een ander thema centraal staat. Daarnaast een geschikte week om ook eens een boek over (seksuele- en gender) diversiteit uit de kast te halen en voor te lezen in de klas.
Kennismaken met diversiteit via een boek
Via boeken kunnen kinderen kennismaken met de diversiteit in de wereld. In de Kinderboekenweek kun je boeken in de klas halen die hierover gaan. Lees ook een voor uit een regenboogboek!
Waar vind ik een regenboogboek?
Weet je niet waar je moet beginnen met het zoeken naar een geschikt boek? Het artikel ‘Een lhbti+ boek voorlezen in de klas’ helpt je daarbij op weg. Boeken met het thema gender- en seksuele diversiteit die zijn voorzien van educatief materiaal zoals een lesbrief, spel of kleurplaat vind je ook onder lesmaterialen door bij soort te filteren op ‘boek’.
Kleurplaten diversiteit
Bij diversie (regenboog)boeken zijn kleurplaten gemaakt zodat je na het (voor)lezen kinderen kunt laten kleuren. Ook Gendi heeft kleurplaten die je gratis kunt downloaden. Bijvoorbeeld die horen bij het kwartet Met wie woon jij?
Bekijk en download ze: kleurplatenpagina Diversiteit.
Twee moeders
Toen (voormalig) leerkracht Hanny Ebbers voor de klas stond was het aanbod aan regenboogboeken veel kleiner dan nu. Zo kwam ze op het idee zelf te gaan schrijven. Haar boek dat verscheen in 2022 gaat over een gezin met twee moeders. Voor de Kinderboekenweek (2022) schreef Hanny een blog ‘ALLEMAAL MEE’ waarin ze vertelt waarom het belangrijk is, voor te lezen uit boeken met een lhbti+ thema. Voorlezen is hartstikke leuk en leerzaam weet ze uit eigen ervaring. Bij Hanny’s boek ‘Allemaal Mee!’ hoort een kleurplaat, memoryspel en lesbrief.