poouders

Het onderwerp gender- en seksuele diversiteit maakt bij veel mensen iets los. Ook op school zorgt dit soms voor spanningen en weerstand. Denk aan ouders die vragen hebben over lessen seksuele vorming of zorgen uiten over de Week van de Lentekriebels. In dit artikel geven we tips over het hoe je hiermee omgaat en ouders betrekt bij het thema.

Investeer in contact met ouders

Het is van groot belang om als school blijvend te investeren in het contact met ouders. Het liefst al vanaf groep een. Als je een goede band opbouwt met de ouders, is het makkelijker om in verbinding te blijven op het moment dat er zorgen of vragen leven. Een goede relatie, communicatie en afstemming met ouders helpt om onrust te voorkomen en draagt bij aan een veilig en positief schoolklimaat.

Een schoolvisie over gender- en seksuele diversiteit

Communiceer jullie visie over hoe jullie omgaan met seksuele en gender-diversiteit op school naar ouders toe. Doe dit vanaf het begin van de schoolcarrière van leerlingen. Zijn jullie hier nog zoekende in? Denk dan samen na over hoe het thema bij jullie op school een vaste plek kan krijgen binnen een positieve en veilige schoolcultuur. Brengen we het onder bij burgerschap? Of past het beter bij het thema seksualiteit & relaties en hoort het meer bij seksuele vorming?

Betrek ouders bij het thema gender- en seksuele diversiteit

Bepaal vervolgens samen hoe jullie ouders in de schoolvisie op het onderwerp meenemen. Onderstaande tips en tools geven daarvoor concrete handreikingen:

Informeer ouders over de lesinhoud en materialen

Naast ouders informeren over jullie visie op het thema gender- en seksuele diversiteit, is het belangrijk ze te informeren over hoe het thema concreet vorm krijgt in het dagelijkse onderwijs. Informeer ouders ruim van de voren als je meedoet met projectweken waar het thema aan bod komt zoals de aan de Week van de Lentekriebels en de Week van de Liefde. Dit kan zorgen, vragen en weerstand wegnemen.

  • Maak voor ouders inzichtelijk wat je in de klas behandelt. Laat ze boeken en lesmaterialen inzien.
  • Vertel dat wat ze leren is afgestemd op de leeftijd en ontwikkeling van het kind. Vaak heerst er bij ouders een heel ander beeld en geeft het een stuk rust om daar opheldering over te krijgen.

Wat als ouders zorg blijven houden?

Ondanks een goede voorbereiding en duidelijke communicatie met ouders, kan het natuurlijk zijn dat ouders vragen of zorg blijven houden. Hiervoor kunnen de volgende tips helpen.

Maak ruimte voor gesprek

Dit biedt de mogelijkheid om vragen te beantwoorden en eventuele zorgen weg te nemen. Om ervoor te zorgen dat je als school niet overspoeld wordt met zorgen en vragen via verschillende wegen, is het handig om ouders mee te geven hoe je wilt dat ouders contact opnemen. Stel bijvoorbeeld een contactpersoon aan voor dit specifieke thema en geef mee wat prettig is in de communicatie.

Toon begrip

Laat merken dat je de zorgen, angsten en behoeften van deze ouders ziet en vraag door op achterliggende zorgen. Kijk samen met de ouders wat je voor ze kunt doen, maar wees ook duidelijk in wat niet kan.

Wees je bewust van verschillen in perspectief

In de school krijg je te maken met overtuigingen van jezelf, de school en de wet, de leerling en de ouders. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat niet iedereen overal hetzelfde over denkt.

Geef eventueel (voorlichtings)tips aan ouders

Je kunt ouders ook wijzen op manieren waarop zij met hun eigen kinderen kunnen praten over relaties en seksualiteit. En ze informatie verschaffen over de relationele- en seksuele ontwikkeling van kinderen.

  • Zie de handreiking voor Ouders die hoort bij het lespakket Kriebels in je buik (Rutgers.nl)
  • Verwijs naar de Brochures voor ouders over relationele en seksuele vorming. Beschikbaar in verschillende talen. (Seksuele vorming.nl)
Ga op zoek naar common ground

Welke waarden en doelen van de ouders en de school komen overeen? Stem bijvoorbeeld af dat het welzijn van de leerling voorop staat. Dat het belangrijk is dat leerlingen respectvol met zichzelf en een ander leren omgaan. Jij kunt als deskundige op het gebied van de ontwikkeling van leerlingen antwoord geven op de vraag: Wat is er nodig voor de sociaal emotionele- en seksueel integere ontwikkeling en het welzijn van kinderen? Grijp waar nodig terug op jullie schoolvisie.

Over de grens

Wat als ouders grensoverschrijdend gedrag vertonen? Leerkrachten intimideren, acties tegen de school beginnen, agressief (verbaal) gedrag gebruiken? Lees het artikel op de website van School & Veiligheid over agressie van ouders. Daarin staat een stappenplan: Omgaan met agressie bij ouders.


Verder lezen over ouderbetrokkenheid

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.