Zo viert basisschool de Verbinding Paarse Vrijdag en Coming Out dag
Hoe doen zij het? Een voorbeeld uit de praktijk
Sinds de oprichting in 2018 viert basisschool de Verbinding in Lent (Nijmegen) Coming Out dag in oktober en Paarse Vrijdag in december. De schoolleider vertelt waarom ze meedoen en hoe ze het organiseren. Inspiratie voor andere basisscholen die ruimte willen geven aan het thema gender- en seksuele diversiteit.
Waarom Paarse Vrijdag?
“Door dagen als Paarse Vrijdag en Coming Out dag in het jaar vast te zetten en te vieren, weet je zeker dat twee keer per jaar het thema (seksuele) diversiteit centraal staat”, zegt de schoolleider van de Verbinding.
Doen wat past bij je school
“Ieder jaar doen we mee. Maar ieder jaar is het weer anders”, vertelt ze. “Die flexibiliteit is belangrijk en maakt dat je als school ieder jaar weer mee kan doen en dat ieder jaar iemand anders het organiseert. Het gaat om doen wat past bij jouw school.”
Informeren van ouders en het team
Op de Verbinding informeren ze elk jaar de ouders over waarom de school meedoet, wat ze doen en dat alle kinderen in het paars naar school mogen komen. Ook het team krijgt een apart bericht. Net als op elke schooldag starten ze op deze speciale dagen met een briefing: hoe ga je het doen vandaag en wat ga je doen in jouw groep?
Terug naar huis om iets paars aan te trekken
Alle groepen op de Verbinding doen mee aan Paarse Vrijdag. De school hangt de regenboogvlag uit en in de klassen hangen paarse vlaggetjes. De meeste kinderen lopen in het paars de school binnen. Ze zijn al dan niet geschminkt met hartjes en regenbogen op hun gezicht. Vol trots laten ze zien wat ze aan hebben. Paarse laarzen, schoenen of iets anders. Soms snellen ze terug naar huis omdat ze vergeten zijn hun paarse outfit aan te trekken.
Een verhaal, gedicht, filmpje, gesprek
In de groepen lezen leerkrachten voor uit een boek naar keuze, dat een link heeft met seksuele diversiteit. Of de klas kijkt samen naar een filmpje over het thema. Na afloop gaat de groep in gesprek, eventueel aan de hand van een lesbrief. De school bestelt elk jaar het Paarse Vrijdag pakket dat lesmaterialen bevat.
Weerstand? We nodigen juist uit mee te doen
Of de Verbinding ook te maken heeft met weerstand van ouders? Volgens de schoolleider zijn er ouders die sommige acties van de school in twijfel trekken. “Daar ga ik altijd mee in gesprek. Ik sta altijd (maar zeker op deze dagen) buiten op het plein bij de start van de schooldag. Dan kunnen ouders mij makkelijk aanspreken. En we verplichten niks, we schrijven niet voor. We nodigen juist uit om mee te doen. En met elkaar na te denken en in gesprek te gaan over het thema.”
Geen ‘jongens’ en ‘meisjes’
Op de Verbinding is veel aandacht voor het gebruik van taal. Om alle mensen in hun waarde te laten, worden de kinderen aangesproken met ‘allemaal’ en ‘iedereen’ in plaats van met ‘jongens’ en ‘meisjes’. De meesters en juffen zijn leerkrachten en mentoren. De slogans voor Coming Out dag en Paarse Vrijdag maken het voor kinderen duidelijk waar het die dag om gaat. Zoals ‘Zijn wie je bent!’ of ‘Houden van wie je wilt.’
“In hokjes denken ontstaat al op heel jonge leeftijd. Het is vooral voor jonge kinderen belangrijk om te zien dat iedereen ertoe doet en dat het niet uitmaakt van wie je houdt.” (Schoolleider de Verbinding)
Samen leren ontdekken wie je eigenlijk al bent
Dat is het motto van de Verbinding. In de missie en visie van school staat dat er actief aandacht wordt besteed aan de overeenkomsten en verschillen tussen kinderen, zonder voorkeur voor één bepaalde opvatting. De school heeft er aandacht voor én biedt ruimte aan ieder kind én iedere ouder én iedere medewerker. Niet apart, maar samen.
Dit artikel is geschreven op basis van een interview van Hanny Ebbers met de schoolleider van de Verbinding op 9 december 2022 (Paarse Vrijdag). Hanny is voormalig leerkracht basisonderwijs en auteur van het boek ‘Allemaal Mee’. “Wanneer je kinderen al op jonge leeftijd speels laat kennismaken met andere gezinsvormen, seksuele en genderdiversiteit, krijgen ze op een natuurlijke manier mee dat iedereen ook op dit gebied zichzelf kan zijn.” volgens Hanny.