po/vokalendermoment

Op 14 februari is het Valentijnsdag! De dag van de liefdesverklaring is een mooie gelegenheid om het in de klas te hebben over liefde, verliefdheid en respect. Over verschillende vormen van liefde. Over jezelf zijn en verliefd zijn op wie jij wil.

Wat kun je doen?

Sommige leraren maken van Valentijnsdag een feestelijke themadag; anderen laten het passeren. Leerlingen geven elkaar soms briefjes, kaarten en soms zelfs cadeautjes. En op het vo worden soms zelfs rozen-acties georganiseerd.

Kies bewust je woorden

Als je het altijd over de combinatie vriend/vriendin hebt, tegen jongens en tegen meisjes, geef je aan dat jij als leraar iedere liefde accepteert. “Kelly, durf jij met ons te delen of je wel eens een valentijnskaartje hebt gekregen van een vriendje of vriendinnetje?”

Bespreek seksuele diversiteit in de klas

Je zou Valentijnsdag ook kunnen aangrijpen om het onderwerp seksuele diversiteit expliciet te bespreken. Kun je kiezen op wie je verliefd wordt? Kun je de ene keer op een jongen vallen en de volgende keer een meisje erg leuk vinden? Zijn er ook mensen die nooit verliefd worden? Wat doe je als blijkt dat iemand verliefd op je is, terwijl jij dat niet bent (of dat nu een jongen of een meisje is)? Wat zijn eigenschappen van mensen waar je verliefd op kunt worden? Leuk dat jongens én meisjes die eigenschappen kunnen hebben!

Lees een boek voor / bespreek een boek

Positieve verhalen over verliefde mensen, zijn er genoeg – voor kleuters tot mbo-studenten. Op Gendi.nl hebben we een selectie boeken beschreven voor alle leeftijden met verhalen waarin nu eens twee prinsesjes of twee surfboys op elkaar verliefd worden. Queerboeken.nl publiceerde een digitale bundel met vijf verhaalfragmenten waaromheen rond Valentijnsdag een soort verkiezing kan worden gehouden.

GSA Valentijnstips

Heeft jouw school een GSA? Motiveer de leerlingen van de GSA om ruim voor 14 februari dingen te organiseren in overleg met de leraren en school.  Hoe creatiever de leerlingen zijn, hoe gemakkelijker het ze de leraren maken. Het GSA-netwerk heeft erg leuke Valentijnsdagtips op hun website staan zoals een taartenbakwedstrijd, free hugs of rozen uitdelen!

Teken of kleur (po)

Als je de kinderen met Valentijnsdag kleurplaten met hartjes en verliefde mensen laat inkleuren, geef hen dan ook de mogelijkheid een kleurplaat te kiezen met twee verliefde jongetjes/meisjes. Gendi stelde een Kleurplatenpagina samen met een grote keus uit gratis kleurplaten.

Kijk een film

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Gendi heeft een paar films beschreven die je vind onder Lesmateriaal. Kijk ook eens bij Filmindeklas. Het IDFA heeft ook speciale docu’s voor scholen rondom het thema diversiteit.

 

Luister naar muziek

Wie weet er een mooi liefdeslied jongen-meisje / meisje-meisje / jongen-jongen? Voorbeelden: het fijn visuele Hier (van Emmy Eve), de Nederlandse versie van ‘Same Love’ van Froukje Veenstra, Young Love (van Eli Lieb) of I Kissed a girl (van Jill Sobule) of Prinsesje & Superman van K3!

Haak aan bij de Week van de Liefde (vo)

Sinds 2018 promoot Rutgers om in het vo/mbo bij Valentijnsdag aan te haken met de Week van de Liefde voor het vo. Dit is een welkome voortzetting van de Week van de Lentekriebels, die leerlingen al kennen van de basisschool.

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.