Ruimte voor seksuele diversiteit
Regenboogboeken zijn er voor iedereen. Van prentenboeken voor de allerkleinsten tot young-adult en boeken voor volwassenen. In sommige regenboogboeken speelt gender- en seksuele diversiteit een subtiele rol. Zoals wanneer een personage uit het verhaal twee moeders heeft. Andere keren krijgt een lhbti+ thema meer aandacht; bijvoorbeeld als de hoofdpersoon worstelt met zijn coming-out.
Hoe gebruik ik een regenboogboek?
Je kunt voorlezen uit een Regenboogboek en het thema zonder nadruk de revue laten passeren. Of je kiest er voor het nadrukkelijk over seksuele diversiteit en gender diversiteit te hebben in de les. De meeste regenboogboeken die we op Gendi vermelden zijn voorzien van educatief materiaal die je daarbij helpen. Meer over hoe je regenboogboeken gebruikt lees je in het artikel: Lhbti+ boeken & School.
Waar vind je regenboogboeken?
- Op Gendi vind je onder lesmaterialen boeken die gaan over een lhbti+ thema of daaraan raken. De boeken Gendi vermeldt zijn voorzien van educatief materiaal. Tip: filter bij lesmaterialen onder soort op ‘boek’.
- Voor het voortgezet onderwijs biedt de website queerboeken.nl een rijk scala aan boeken voor jongeren en (jong)volwassenen aan met een lhbti+ thema.
- Voor het primair onderwijs kun je terecht op queerkinderboeken.nl terecht voor een Boekenlijst tot 7 jaar, een Boekenlijst 7 tot 11 jaar en een Boekenlijst vanaf 11 jaar.
- Op de website van SchoolsOUT vind je een lijst met regenboogboeken voor kinderen.
- Zoek je een regenboogboek in het Engels of Duits? Download dan de Boekenlijst voor vreemde talen van SchoolsOUT.
- In de Catalogus Bibliotheek Gelderland Zuid kun je binnen het thema ‘diversiteit’ regenboogboeken vinden via filters als ’twee vaders’, ‘anders zijn’, ‘homoseksualiteit’ of ‘lhbtiq+’.
- Websites van bibliotheken hebben ook vaak boekenlijsten met Regenboogboeken: Lezen voor de lijst 12-15 jaar en Lezen voor de lijst 15-18 jaar.
- Schrijver Edward van de Vendel heeft op zijn website Queer leestips; een overzicht van lhbti+ boeken voor verschillende leeftijden.
- Het COC heeft een mooie boekenlijst gemaakt voor het basisonderwijs: Boekenlijst COC.
- Kijk ook eens naar de Regenboog Top 100 van Hebban.
- Stichting Meer dan Gewenst heeft een boekenlijst met boeken over Regenbooggezinnen en andere gezinsvormen.
- Op de website Leesmetandermansogen.nl vind je boekentips waarmee je kunt kijken door de ogen van iemand van een ander gender en iemand van een andere seksuele voorkeur.
Waarom kiezen voor een regenboogboek?
Regenboogboeken (voor)lezen in de klas, gebruiken in de les of zorgen dat ze beschikbaar zijn voor leerlingen is om verschillende redenen belangrijk:
- Ze geven niet-lhbti+-leerlingen meer inzicht in het leven van lhbti+-personen. Het verrijkt hun kennis.
- Door vaker over een onderwerp te lezen wordt het als minder ongewoon ervaren.
- Het lezen van regenboogboeken zorgt voor empathie en meer begrip en respect naar lhbti+ personen.
- Regenboogboeken zijn voor lhbti+-leerlingen belangrijk om zich in te herkennen en rolmodellen te hebben waarmee ze zich kunnen identificeren.
In het artikel Lhbti+ boeken & School lees je meer over het belang van regenboogboeken op school en op welke manier je ze kunt gebruiken.