2,7 miljoen lhbti+ personen
Met name veel jongeren identificeren zich als lhbti+
Naar schatting zijn 2,7 miljoen mensen in Nederland lhbti+. Volgens onderzoek van het CBS is 18 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse of aseksueel. De kans dat er een lhbti+ leerling in jouw klas zit is daarmee groot.
Meeste lhbti+’ers zijn tussen 15 en 25 jaar
Het onderzoek laat zien dat 19 procent van de lhbti+ personen tussen de 15 en 25 jaar oud is, tegenover 14 procent bij de rest van de bevolking. Volgens Hanneke de Graaf (onderzoeker bij Rutgers) komt dat omdat bij jongeren van deze generatie meer ruimte is voor alternatieve genderidentiteiten en seksuele voorkeuren en omdat er meer (online) zichtbaarheid is dan vroeger. Dit zegt ze in een NRC artikel.
Onveiligheid
Ondanks het feit dat een deel van de jongeren makkelijker durft uit te komen voor de eigen genderidentiteit, laten cijfers ook zien dat lhbti+ jongeren veel vaker dan hetero leeftijdgenoten te maken hebben met ongewenst gedrag zoals pesten. Het negatief bejegenen van jongeren vanwege het lhbti+ zijn door leeftijdsgenoten gaat samen met een verminderde psychische gezondheid en meer school-gerelateerde problemen (Bron: movisie.nl). Redenen genoeg om stil te staan hoe je juist voor lhbti+ leerlingen een sociaal veilige omgeving op school creëert.
Een veiligere school voor lhbti+ leerlingen
School & Veiligheid benadrukt het belang van voortdurend werken aan een positief schoolklimaat. Ook het consequent en duidelijk afwijzen van discriminerend gedrag, draagt bij aan een veiligere schoolcultuur voor álle leerlingen, inclusief lhbti+’ers. Het is daarnaast van belang te weten waar de zorg en ondersteuningsbehoefte ligt van deze groep leerlingen. Waarin voelen ze zich gesteund?
Ook de leraar en docent voor de klas kan het verschil voor ze maken. Soms kunnen kleine acties al positief bijdragen aan het veiligheidsgevoel van lhbti+ leerlingen. Door bijvoorbeeld zichtbaar te maken dat je positief staat tegenover lhbti+’ers. Dat kan door het ophangen van een poster of progressvlaggetje en het terloops benoemen van het onderwerp. Laat weten dat je openstaat voor een gesprek en weet waar je leerlingen eventueel naartoe kan verwijzen voor de juiste informatie en hulp. Het artikel Zo vergroot je de veiligheid van lhbti+ leerlingen (Gendi) geeft je meer informatie wat je kunt doen. Bekijk ook de 10 tips voor een veilige school voor lhbti+ leerlingen – Gendi.