Ik Zeg Je Eerlijk gaat over het belang van veilige en open gesprekken voeren op school, over onderwerpen die door sommigen als taboe gezien worden. Ik zeg je eerlijk is een Teledoc Campus van regisseur Eva Nijsten en producent Tangerine Tree en wordt maandag 14 oktober 2024 uitgezonden bij de NTR op NPO 2.

“Er niet meer over praten, werkt polarisatie in de hand”

“De Week van de Lentekriebels, de situatie in Israël, complottheorieën; steeds meer onderwerpen roepen zulke heftige reacties op dat er bijna niet meer over te praten valt” volgens documentaire maakster Eva Nijsten. “Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer docenten het moeilijk vinden om bepaalde onderwerpen in de klas te bespreken. Tegelijkertijd wordt het belang van het gesprek met elkaar aangaan hiermee alleen maar groter. Want als we niet meer met elkaar durven of willen praten, werkt dit polarisatie nog verder in de hand.”

Waar heb je een vrouw voor nodig?

In de docu zien we docent Peter, homoseksueel en bekeerd tot de Islam. Hij geeft workshops over seksuele en religieuze diversiteit op basis- en middelbare scholen. Zonder te oordelen en door zich te verdiepen in de taal van de leerlingen, probeert Peter gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken. Dat doet hij met de nodige humor en met prikkelende stellingen. Vragen als ‘Heb je controle over je verliefdheid?’, ‘Bepaalt religie hoe je je moet gedragen als jongen?’ en ‘Waar heb je een vrouw voor nodig?’, leiden tot ontwapenende gesprekken in de klas. Maar hoe reageren de leerlingen wanneer Peter hen vertelt over zijn eigen leven?

Leerlingen met een sterke afkeer tegen homoseksualiteit hangen aan zijn lippen

Eva Nijsten: “Docent Peter belichaamt als homoseksueel die bekeerd is tot de Islam voor mij twee werelden die ogenschijnlijk onverenigbaar zijn. Deze onverenigbaarheid zorgt voor verwarring, maar ook voor nieuwsgierigheid onder Peters leerlingen. Leerlingen die soms een sterke afkeer hebben van homoseksualiteit hangen desondanks aan zijn lippen.

Ik Zeg Je Eerlijk laat zien dat, ondanks dat hun denkbeelden ver uit elkaar liggen, zijn leerlingen toch geneigd zijn om met Peter in gesprek te gaan. Peter veroordeelt de mening van zijn leerlingen vervolgens niet en laat zien dat hij begrijpt waar zij vandaan komen. Met deze film wil ik het belang onderstrepen dat, ondanks alle tegenstellingen die er zijn, er vaak toch een dialoog mogelijk is en dat het hierbij gaat om de manier waarop je die met elkaar aangaat.”

Eva Nijsten

Eva Nijsten (1990) werkt als documentaire- en televisiemaker in Amsterdam. Eva’s jeugddocumentaire Heilig boontje draaide op filmfestivals in binnen- en buitenland en werd in 2020 genomineerd voor de beste Nederlandse korte documentaire tijdens Cinekid.

Bron: Persbericht The Publicity Company, 12 juli 2024

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.