‘Voor de veiligheid en het welzijn van lhbti+-jongeren in het bijzonder is positieve aandacht voor seksuele en genderdiversiteit in het onderwijs van het grootste belang.’ Dat zeggen vijf Kamerleden in een ingezonden opiniestuk in de Volkskrant (Bron: Volkskrant, 2 augustus 2024)

“Wanneer jongeren op school elkaars verschillen leren kennen, kunnen zij elkaar beter begrijpen en accepteren. Zo werken we samen aan een verbeterde veiligheid en welzijn van lhbti+-personen.” (Bron: Volkskrant)

In het opiniestuk Nederland was ooit een gidsland op het gebied van gelijke rechten en acceptatie van lhbti+-personen, uiten vijf Tweede KamerledenSongül Mutluer (GroenLinks-PvdA), Bente Becker (VVD),  Ilana Rooderkerk (D66), Ines Kostić (Partij voor de Dieren) en Marieke Koekkoek (VOLT) hun zorg over de afnemende acceptatie van homoseksualiteit en de toenemende onveiligheid voor lhbti+ ‘ers. “Alle seinen staan op rood”. (Bron: Volkskrant).

Gendi

Ook bij Gendi vinden we positieve aandacht voor seksuele- en genderdiversiteit in het onderwijs van belang. In de eerste plaats om de sociale veiligheid te vergroten voor lhbti+ jongeren, die twee keer zo vaak gepest worden dan heteroseksuele jongeren. Maar een sociaal veilige school is belangrijk voor alle leerlingen. Iedereen moet de ruimte voelen zichzelf te kunnen zijn en dit ook te kunnen laten zien naar anderen toe. Een positieve en veilige schoolcultuur draagt hieraan bij.

In verschillende artikelen en tips op deze website vind je hoe je als docent kunt werken aan een positieve schoolcultuur met ruimte voor seksuele en genderidentiteit.

Een positieve schoolcultuur (vo)

In een positieve schoolcultuur is er ruimte voor gender- en seksuele diversiteit. Met deze tips werk je daarnaar toe.

Een positieve schoolcultuur (mbo)

Hoe laat je aan studenten zien dat er op school ruimte is voor gender- en seksuele diversiteit? En hoe draag je als docent bij aan die positieve schoolcultuur? De Gendi-tips, kennis & inspiratie artikelen en lesmaterialen helpen je op weg.

10 tips voor een veilige school voor lhbti+ leerlingen

po/vo/mboinspiratieondersteuning

Het gaat minder goed met lhbti-jongeren. Ze voelen zich minder veilig op school en worden vaker gepest dan hetero-leerlingen. Met deze tien tips zorg je ervoor dat ook lhbti+ leerlingen zich prettiger en veiliger voelen op school.

Zo vergroot je de veiligheid van lhbti+ leerlingen

kennislhbti+pesten

Lhbti+ leerlingen worden vaker gepest. Bekijk wat jij kan doen om hun veiligheid te vergroten.

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.